fbpx

LJubiše Miodragovića 11 N , 11160 Beograd

Šta treba znati o izgradnji sauna

Ukoliko želite brzo i lako da uživate u čarima sauna, najkraći put jeste kupovina montažnih sauna ili njenih pojedinačnih delova i formiranja jedinstvenog kutka za uživanje.

Prvo pitanje - Gde smestiti saunu?

sauna 1 9e6e1

Sauna se može instalirati na bilo kom mestu ali treba voditi računa o dimenzijama. Prednost saune je imati tuš u blizini, tako da se postojanje kupatila u blizini uvek označena kao prednost. Prilikom planiranja izgradnje saune imajte na umu potrebnu raspoloživu snagu električne energije (oko 1 kW za svakih 0,9 do 1,3 m3 prostora), popločan pod koji se lako čisti, dovod vode ukoliko planirate instalaciju peći s automatskim refill sistemom.

Izgled saune

eF87cT6HTZ2HexaSqDw3 benefits of saunas infrared dry heat shock therapy exposure health alex fergus 19734Kako će izgledati sauna zavisi od položaja klupe u saunu. Više nivoa klupa praktično je rešenje kada želite ponuditi deci i ostalim korisnicima izbor temperature.
Takođe, kvalitet i dezen drvenih panela ili kombinacija više vrsta materijala za zidne obloge u mnogome doprinose jedinstvenom izgledu saune. Klupe, nasloni i dekor ploče mogu biti dizajnirane na mnogo različitih načina. Kvalitetna izrada, trajnost konstrukcije i kvalitetna završna obrada materijala veoma su važan artikal u postizanju funkcionalnosti i dugotrajnosti saune.

Sauni i njenom izgledu i funkcionalnosti doprinosi i rasveta, ali ne treba zaboraviti i potrebu čišćenja saune, pogotovo kada se planira izgradnja saune za veći broj korisnika.
Vedra, varjače, raspršivači aromatičnih mirisa, termometar, higrometar, peščani sat, samo su deo asortimana pribora koji omogućava stvaranje jedinstvenog ugođaja ili povremena osvežena ponude korisnicima saune.

Elementi saune

Unutrašnjost saune

Unutrašnjost saune  - obložena drvenom oblogom je tradicionalni i najčešći izbor. Možete preferirati drvo bez čvorova, kao što je joha, jasika, crveni čedar, hemlok, abachi... Međutim, ako želite čvorove kao dekorativni element i financijski povoljniju varijantu, drvo smreke i bora je takođe pogodno za oblaganje saune.

Iza drvenih panela treba izvršiti izolaciju zidova uz pomoću izolacije minimalne debljeni 4 cm i aluminijske folije. Ako se sauna naslanja na hladne spoljašnje zidove, dobro je ostaviti otvor između spoljnog zida i izolacije u sauni kako bi se sprečila kondenzacij. Odabir kamena ili keramike kao obloge na nekim stranicama unutar saune može doprinjeti atraktivivnom ambijentu, ali imajte na umu da gusti, čvrsti materijali na zidovima znače malo duže vrijeme zagrijavanja saune i ponekad iziskuju peć veće snage.

Održavanje sauna

sauna d0892Najbolja zaštita od vlage je pravilno provetravanje i sušenje saune nakon upotrebe.
Ako sauna ima prozore, potrebno je tretirati donju letvicu pomoću parafinskog ulja. Često skupljanje kondenzata može oštetiti drvo, stoga je preporuka impregnirati letvicu parafinskim uljem u čestim intervalima.

Klupe i naslone trebalo bi nauljiti s obje strane parafinskim uljem. Ovo imprignacijsko ulje bez mirisa štiti i čini drvo nepromočivim čime značajno olakšava čišćenje.
Za obnavljanje i očuvanje okvira vrata, drvenih rukohvata, drvenih podova, klupa, naslona itd. koristite parafinsko ulje za saune. Povremena primjena pomaže u održavanju zdravog izgleda drvenih dijelova i pribora, čime zadržavaju atraktivan izgled i znatno produžuju vijek trajanja.

Napomena! Ostavite zidove unutar saune originalne. Paneli za saune specijalno su obrađeni za tu namenu i ne zahtevaju nikakve dodatne tretmane. Nikako ne primjenjujte boje ili konzervans za drvene materijale.

Termometar i hidrometar

Da biste osigurali pravilan rad i tačne rezultate merenja, postavite termometar i hidrometar na bočni zid nasuprot peći, na visini 1,5 m od poda.

Drvena vedra i varjače

Drvena vedra imaju plastične ili inox umetke kako bi se spriječilo pucanje drva nakon duže upotrebe. Nemojte držati vedro na gornjoj klupi dok je peć u funkciji. Za očuvanje drvenog pribora lepim preporuka je povremeno impregniranje parafinskim uljem.

Kamenje za peć

Proverite skladište peći za kamen. Važno je da to učinite barem jednom godišnje ili svakih 500 sati rada peći, a posebno u saunama koje se često koriste.
Uklonite kamenje iz peći, usisajte male čestice kamena i očistite naslage na dnu odeljka. Tada vratite kamenje pri čemu vodite računa da odvojite kamenje koje nije u dobrom stanju, te ako je to potrebno,  dodajte novo. Važno je ispuniti skladište peći za kamen na ispravan način.

Korišćenje vode u sauni

dampfbad 2011 1 eda81

Za poivanje preko vrućeg kamenja možete koristiti samo vodu koja je pogodna za kućnu upotrebu. Ne koristiti hlorisanu vodu iz bazena ili tople kupke jer će to oštetiti grejače peći.

Nekoliko kapi eteričnog ulja u vodi za posipanje preko vrućeg kamenja prožeti će saunu osvježavajućim mirisom.

Molimo da pre kupovine proizvoda proverite validnost cena. Postoji mogućnost odstupanja navedene od stvarne cene.

SVE CENE SU SA PDV-om